Smarta telefoner med sina enkla och intuitiva pekskärmar tog oss med storm när de kom. Många uppgifter förenklades med smarttelefonen, men navigering i knappvalsmenyer var tyvärr inte en av dem. Det har snarare blivit besvärligare att interagera med knappstyrda talsvar.

Den fiffiga pekskärmen används till att imitera en knappsats där kunden ska knappa sig fram. Istället skulle man kunna rita upp talsvaret och låta kunden peka sig fram, eller låta kunden svara på ett antal frågor om sitt ärende. Tyvärr är det få som har lyckats integrera sina mobilappar och webbsidor med den traditionella telefonikanalen. Människor håller i sina händer maskiner som ibland är kraftfullare än deras egna datorer, men de kan ändå inte göra mer än att skicka de gamla tonvalssignalerna som uppfanns på sextiotalet.

Vi vet att runt 70% av kunderna idag har varit på webb eller mobil innan de ringer. Om inte annat, hur får de tag i numret till din kundservice?

När de ringer så får de börja om i ett knappval. Borde vi inte kunna bättre än så?

– Nils Hagberg
Jag är dialogdesigner på Voice Provider och jobbar dagligdags med audiella gränssnitt och dialogsystem. Allt som oftast arbetar jag med taligenkänning och Fritt tal, men jag ger mig gärna i kast med alla sorters utmaningar när det kommer till människa-maskin interaktion.