På Voice Provider får vi ofta frågor som rör knappval. Hur många alternativ kan man ha? Våra kunder orkar inte med vårt knappval, hur kan vi göra det bättre?
Det här med knappmenyer ärju inte alltid så roligt, framförallt orkar man ju inte lyssna på dem särskilt länge. Även om jag och mina kollegor främst är experter på talstyrda lösningar, så har vi genom åren haft en hel del att göra med knappmenyer. Därför skulle vi vilja dela med oss av våra lärdomar kring hur du bör hantera ditt knappstyrda talsvar.

Som sagt är ju knappmenyer inte alltid så himla roliga, så för att göra det lite roligare så har vi paketerat lärdomarna till en liten julkalender till oss som jobbar med kundservice och telekom!

Lucka 1. Star Trek
När man ringer kundservice så möts man allt som oftast av någon form av knappmeny. Skulle det mot förmodan vara en person som svarade i andra sidan luren skulle nog många förskräckt slänga på luren – vad är det för ett sjukt företag som har en människa som svarar i telefon!?

Knappstyrda talsvar har blivit så vanliga att de införs utan eftertanke. Men hur kommer man se på knappmenyer om 10-15 år? Kanske så här?

Jag gillar detta klipp för det illustrerar hur lätt man fastnar i ett sätt att göra saker på. Detta klipp handlar visserligen om datorns gränssnitt men är aktuellt även för knappmenyer. Vi är så vana vid traditionella knappmenyer att vi inte tänker på vilka onaturliga gränssnitt de är!

– Nils Hagberg
Jag är dialogdesigner på Voice Provider och jobbar dagligdags med audiella gränssnitt och dialogsystem. Allt som oftast arbetar jag med taligenkänning och Fritt tal, men jag ger mig gärna i kast med alla sorters utmaningar när det kommer till människa-maskin interaktion.